01 / 05 / 2024

türkiye petrol ithalatı 2014

türkiye petrol ithalatı 2014

Ham petrol ithalatı 2013'te önceki yıla göre yüzde 4,8 azaldı, ithalat miktarı 18,55 milyon ton oldu. 013 yılında rafinerici lisansı sahipleri tarafından temin edilen ham petrolün yaklaşık yüzde 11’lik kısmı yerli üretimden karşılandı...

Türkiye'de doğalgaz ithalatı geçen kasım ayında yüzde oranında 7,5 yükseldi...

Türkiye'nin doğalgaz ithalatı, geçen sene kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına oranla yüzde 7,5 yükselerek 4 milyar 433 milyon 830 bin metreküp olduğu açıklandı.

Türkiye'nin İsviçre'den altın ithalatı 8,8 tona yükseldi!

İsviçre Federal Gümrük İdaresi'nin internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye'nin İsviçre'den altın ithalatı Kasım ayında 8,8 tona çıktı.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği açıkladı! Halk ucuz ete ulaşamıyor...

Et fiyatlarında yaşanan yükselişe karşı bir uyarı da üretici birliğinden yapıldı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, ithalatı sınırlı sayıdaki büyük işletmelerin yaptığını kaydederek iç piyasada et fiyatlarının düşmediğini belirtti. İşte haberin ayrıntıları...

EPDK açıkladı! Türkiye’nin LPG ithalatı yüzde 22,16 yükseldi

Türkiye’de rafinerici ve dağıtıcı lisans sahiplerince bu senenin eylül ayında yapılan LPG ithalatı, geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 22,16 yükselerek 333 bin 713 ton olarak gerçekleşti. İşte haberin ayrtıntıları...

Türkiye'ye petrol ihracatı için tarih verildi

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Irak’tan Türkiye’ye petrol ihracatının yeniden yapılması için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), petrol firmaları ve Türkiye ile anlaşma sağlanacağını duyurdu. İşte haberin ayrıntıları...

Son dakika Türkiye ve Irak arasında petrol anlaşması sağlandı!

Son dakika haberi... Irak Petrol Bakanı Hayyan AbdulganiIrak, Kuzey petrolünün ihracının devamı için Türkiye ile anlaştıklarını söyledi.

Türkiye doğal gaz ve petrol arayışında plan değişikliğine gitti! 2024 milat olacak

Türkiye'nin 2024 yılında yapacağı arama ve sondaj çalışmaları artacak. Gelecek yıl ham petrol ve doğal gaz arama ve üretimi kapsamında kara ve deniz alanlarında 250 kuyuda sondajlama yapılacak. İşte tüm detaylar...

Yıl sonunda Türkiye’nin enerji faturası 71 milyar doları bulabilir!

Enerji fiyatlarının 2023’ün ilk 6 ayında düşük seyretmesi Türkiye’nin elini rahatlattı. Fakat petrol fiyatlarının artacağına ilişkin beklentiler Türkiye’nin enerji ithalatı faturasını da büyütecek.

Türkiye’nin istikbali güneş enerjisine yatırım yapmaktır!

Prof. Dr. Şule Erten Ela, güneşin bir saatlik enerjisinin dünyanın bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayabileceğini belirterek, “Petrol tükendiğinde güneşli olan yerler değer kazanacak. Türkiye’nin istikbali de güneş enerjisine yatırım yapmaktır” dedi.

Çip üretiminde Türkiye anahtar ülkelerden birisi olacak!

Yongatek Microelectronics Genel Müdürü Ali Baran, ABD'deki önemli şirketlerin CEO'larının 21. yüzyılda petrolün yerini çipin alacağını söylediğini belirterek, "Türkiye açısından bu konuyu bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.

Türkiye’nin petrol ithalatında artış! Haziranda yüzde 15,2 arttı!

Türkiye'nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatında artış yaşandı. Buna göre, petrol ithalatı haziran ayında 2022’nin aynı ayına nazaran yüzde 15,2 artarak 4 milyon 826 bin 16 ton olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'nin LPG ithalatı yüzde 16 arttı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkiye'nin LPG ithalatı, Nisan ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 16,2 arttı ve 306 bin 86 tona çıktı.

Türkiye'nin spot gaz ithalatı yüzde 145 arttı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'nin spot gaz ithalatı geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 145 artarak yaklaşık 18 milyar 890 milyon metreküpe ulaştı.

türkiye petrol ithalatı 2014 Haberi

türkiye petrol ithalatı 2014

Türkiye'nin ham petrol ithalatında geçen yılki tercihi Irak oldu. Ham petrol ithalatında İran’ın payı yüzde 39’dan yüzde 28’e, Rusya’nın payı yüzde 11’den yüzde 8’e düştü; Irak’ın payı ise yüzde 19’dan yüzde 32’ye çıktı.  


EPDK, 2013 Petrol Piyasası Sektör Raporu'na ilişkin açıklama yaptı. 


Açıklamaya göre, faaliyette olan rafinerici lisansı sahiplerinin işledikleri ham petrol miktarları ile rafineri kapasiteleri dikkate alındığında, rafinerilerin kapasite kullanım oranları 2012'de yüzde 78,7 iken, 2013'te yüzde 75,1 olarak gerçekleşti.


Rafinerici lisansı sahipleri tarafından geçen yıl 18,55 milyon ton ham petrol ithal edildi, 2,09 milyon ton ham petrol ise yerli üretimden sağlandı. Kapasite kullanım oranındaki düşüşe paralel olarak toplam ham petrol temininde de geçen yılı bir önceki yıla göre yüzde 4 azalma gerçekleşti.


Ham petrol ithalatı 2013 yılında önceki yıla göre...