28 / 07 / 2024

yalovadaki depremzedelerin aihm kararı

yalovadaki depremzedelerin aihm kararı

Hayati Çelebi ile birlikte 19 kişinin 2005 yılında yaptığı ortak başvuruyu karara bağlayan AİHM, "Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkının garanti altına alınmasını öngören 6. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti.

Osmaniye'deki depremzedeler iki ay sonra konutlarına yerleşecek!

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenenler için yapımına başlanan 65 bloktan 12'sinde inşaat çalışmaları tamamlandığı kaydedildi. Buna göre, hazır hale getirilen konutlara 2 ay içerisinde depremzedelerin yerleştirilmesi planlanmaktadır.

Depremzedelerin kira yardımı kesildi, tepkiler sürüyor: Kiralar fırladı, yardım artırılarak devam etmeli!

AFAD, kiracı depremzedelere gönderdiği telefon mesajıyla, kira yardımının Haziran itibarıyla bittiğini açıkladı. Ancak, bölgede kiraların fırladığı, kira yardımının devam etmesi ve artırılması gerektiği belirtildi. İşte ayrıntılar..

CHP'li milletvekili Asu Kaya'dan rezerv alan tepkisi: 10 bin TL emekli maaşıyla yeni yapılacak evler nasıl alınacak?

CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Osmaniye'de yaşayan depremzedelerin kentsel dönüşüm ile ilgili tedirginliklerini Meclis gündemine taşıdı. Rezerv alan kararına tepki gösteren Asu Kaya, Bakan Özhaseki'ye de çağrıda bulundu. İşte o açıklama...

Bakan Özhaseki açıkladı! Depremzede vatandaşlar kalıcı konutlarına taşındı...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ramazan Bayramı'nı kalıcı konutlarda karşılayan depremzedelerin memnuniyetlerini belirtti.

Depremzedelere orta hasarlı binalarda maliyet şoku: Daire başı 100 bin TL isteniyor!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır yıkım yaşanan illerden olan Hatay’daki orta hasarlı binalarda yaşanan belirsizlik sürüyor. Aktarılan bilgilere göre, güçlendirme için istenen rakamlar depremzedelerin ödeyebileceği rakamlar değil. 

The Guardian, 6 Şubat'ı manşetine taşıdı: Depremzedelerin parası yeni evlere yetecek mi?

İngiliz The Guardian gazetesi, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlere manşetinde yer verdi. Gazete, özellikle Hatay'da yeni yapılan konutların fiyatlarının yüksek olmasının halk arasında endişeye neden olduğunu belirtti. 

Depremzedeler ev beklerken konutlar açık artırma ile satılmış!

6 Şubat'ın yıl dönümünde aradan bir yıl geçmesine rağmen başta barınma olmak üzere bölgede temel sorunlar hala daha sürüyor. Depremzedelerin çadır ve konteynerlarda kaldığı Osmaniye'de TOKİ'nin yaptırdığı evleri açık artırmada sattığı ve bazı kişilerin 3-4 ev aldığı kaydedildi.

Kiraya çıkan depremzedelerin kira yardımı sorunu: Tam olarak alınamıyor!

6 Şubat merkezli meydana gelen depremlerin ardından evleri hasar gören vatandaşlara kira yardımı yapılmaya başlandı. Ancak kira yardımlarının tam olarak alınamadığı gündeme geldi. İşte o açıklamalar...

Depremzedelerin kira yardımı resmen uzatılacak! Son dakika gelişmesi!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen söz konusu 7'den büyük iki depremden etkilenen 11 ildeki afetzedeler, kira yardımının uzatılıp uzatılmayacağını merak ediyordu. Yeni bir gelişme yaşandı. İşte ayrıntılar...

AK Partili Hamza Dağ'dan depremzedelerin oturduğu evleri satışa çıkaran İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tepki!

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'de meydana gelen depremin ardından Uzundere Konutları'na yerleştirilen depremzedelerin yaşadığı evleri satışa çıkaran İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne AK Partili Hamza Dağ'dan da tepki geldi...

Malatyalılara TOKİ müjdesi: Deprem konutlarının bir kısmı bu ay sonunda teslim edilecek!

AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, deprem konutları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Depremzedelerin konutlarının son durumlarını aktaran Ölmeztoprak, teslim tarihlerini de tek tek verdi. 

Adanalılara müjde! 1000 deprem konutu ocakta teslim edilecek!

Adana'da, depremzedelerin yerleştirilmesi için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından inşatına başlanan ilk 1000 konutun ocak ayında teslim edilmesi planlanıyor.

Depremzedeler konteyner kentlerde kış şartlarıyla mücadele ediyor!

6 Şubat deprem felaketinin üzerinden 9 ay geçti. Bir senede kalıcı konutlara geçiş sözünün verildiği bölgede ise hâlâ enkaz kaldırma ve yıkım çalışmaları sürerken, konteyner kentlerde yaşayan depremzedelerin kış şartlarıyla mücadelesi başladı.

yalovadaki depremzedelerin aihm kararı Haberi

yalovadaki depremzedelerin aihm kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 17 Ağustos 1999 depreminde Yalova’da evleri yıkılan mağdurların yaptığı şikayeti haklı buldu. 


Hayati Çelebi ile birlikte 19 kişinin 2005 yılında yaptığı ortak başvuruyu karara bağlayan AİHM, "Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkının garanti altına alınmasını öngören 6. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti. 


Türkiye karar gereği, başvuru sahiplerine yaklaşık 90 bin avro maddi tazminat ödeyecek. 

Başvuru sahipleri, deprem sonrası 2000 yılında Türkiye’de açtıkları davada, "yıkılan evlerin inşaatında kalitesiz malzeme kullanıldığı ve yine inşaatın depreme karşı dayanıklılık standartlarına aykırı olduğu" gerekçesiyle inşaat şirketi aleyhine dava açmıştı. 


Yalova Mahkemesi, 2001 yılında aldığı kararda, "konutların inşaatlarının 1975 yılında tamamlandığı ve 10 yıllık zaman aşımının geçtiği" gerekçesiyle başvuruyu reddetmişti. Başvuru sahiplerinin daha sonra Yargıtay’a yaptığı başvuru da reddedilmişti. 


Yargıtay’ın başka bir dairesinin ise...