30 / 04 / 2024

IMF'den sert uyarı! Çalkantılı döneme hazırlıklı olun!

IMF'den sert uyarı! Çalkantılı döneme hazırlıklı olun!

Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmekte olan ülkeleri Fed'in faiz artırımı beklentisi nedeniyle çalkantılı bir döneme hazırlıklı olmaları konusunda uyardı. IMF, bu ülkelerdeki yüksek enflasyona ve kamu borcuna dikkat çekti.



"Türbülansa hazırlıklı olun"

IMF ekonomistleri "Bu durumun Fed'in daha hızlı parasal sıkılaştırmaya gitmesi ile kesişmesi riski düşünüldüğünde, gelişmekte olan ülke ekonomileri ekonomik türbülans potansiyeline karşı hazırlıklı olmalı" diyerek gelişmekte olan ülkelerin yüksek enflasyon ve kamu borcuyla da karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

 

Fed, ABD'de büyümenin lokomotifi olan hane halkını ve tüketimi vuran enflasyona karşı koymak için faiz oranlarını planlanandan daha hızlı ve daha sert artırabileceğinin sinyallerini vermişti. Faiz oranlarının yükselmesi, dolar cinsi borçlara sahip gelişmekte olan ülkelerin finansman maliyetlerinin artması anlamına gelmektedir. IMF, bu ülkelerin küresel ekonomik büyümenin gerisinde kaldığını ve ek maliyetlere karşı daha duyarlı olabileceğini kaydetti.

IMF den sert uyarı! Çalkantılı döneme hazırlıklı olun!

IMF "Dolar borçlanma maliyetleri birçoğu için düşük olsa da yerel enflasyon ve istikrarlı yabancı finansman endişeleri geçen yıl Brezilya, Rusya ve Güney Afrika gibi birçok gelişmekte olan ülkenin faiz artırmasına neden oldu" dedi.     

Aynı değerlendirmede Fed’in hızlı bir şekilde faiz artırmasının finansal piyasaları sarsmasına ve küresel ölçekte finansman koşullarının daralmasına neden olabileceği belirtildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön