28 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi sanayi endeksi 71,97 puana yükseldi!

İnşaat malzemesi sanayi endeksi 71,97 puana yükseldi!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 sonuçları açıklandı. Açıklanan resmi rakamlara göre, inşaat malzemesi sanayi endeksi 71,97 puana yükseldi



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşları arasında yer alan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin sektör tarafından merakla beklenen Ağustos 2023 sonuçları resmen açıklandı. 

Merakla beklenen söz konusu rapora göre Ağustos ayı ekonomi politikalarında değişim kararlılığının görüldüğü ve sektöre olan desteğin arttığı bir ay olarak belirtildi.

AĞUSTOS'TA DA YÜKSELDİ

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 raporuna göre, son zamanlarda sık sık gündeme gelen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, 2023 yılının ilk yarısındaki seçimler, çalışma gün sayısındaki azalmalar ve ekonomik belirsizlikler gibi sınırlayıcı unsurlardan kurtulup Temmuz'da olduğu gibi Ağustos'ta da yükseldi.

Söz konusu raporda yer alan detaylara göre, ekonomi politikalarındaki değişim ve yurt dışı pazarlarda yaşanan gelişmelerin belirleyici ana unsurlar şeklinde ön plana çıkmış olduğu Ağustos'ta İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi bir önceki aya göre 0,43’lük artış gösterdi ve  71,97 puana çıktı.

Merakla beklenen Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 raporunda Bileşik Endeks’in senenin yarısındaki performansının, büyük ölçüde yeni ekonomi politikaları ve dış pazardaki koşullarla belirleneceği kaydedildi. Yine verilen bilgilere göre, sıkılaşma ve yavaşlamanın ana tema şeklinde öne çıkabileceği kaydedildi.

İnşaat malzemesi sanayi endeksi 71,97 puana yükseldi!

SIKI PARA POLİTİKASI FAALİYETLERİ İYİLEŞTİRDİ

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 raporunda yer alan detaylara göre, Ağustos'ta ekonomi politikalarına ilişkin belirsizliklerin önemli ölçüde azalma göstermesinin ve yurt içinde enflasyon ile mücadelede kararlılığın faaliyetler üzerinde de olumlu etkileri oldu. Yine paylaşılan detaylara göre, yaşanan tüm bu gelişmeler sonucu Ağustos'ta alt faaliyet gruplarında yüksek oranda büyümeler yaşandı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bu çerçevede Faaliyet Endeksi Ağustos'ta bir önceki aya göre 2,1 puan artış göstererek, 143,1 puan seviyelerinde gerçekleşti. 

Yine Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 raporunda yer alan detaylara göre, yurt içi satışlar Ağustos'ta bir önceki aya göre değişmedi. Paylaşılan detaylara göre, sıkı para politikasının etkileri de görülmeye başlandı. Mevsimsellik de olumlu katkı sağlamayı sürdürdü.

Yine Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 raporunda yer alan detaylara göre, pazarlardaki yavaşlamaya rağmen ihracat Ağustos ayında artı. Verilen bilgilere göre, üretimde seçim sonrası belirsizliklerin en aza inmesiyle yüksek bir artış görüldü. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, cirolar da önemli ölçüde genişleme gösterdi. Söz konusu raporda inşaat malzemesi sanayisinde faaliyetleri içeride ekonomi politikalarının, dışarıda da meydana gelen yavaşlamaların belirlemeye devam edeceği kaydedildi.

İnşaat malzemesi sanayi endeksi 71,97 puana yükseldi!

GÜVEN ENDEKSİNDE GERİLEME  

Ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 raporuna göre; Ağustos'ta iş koşullarındaki iyileşmeler, belirsizliklerin azalması ve faaliyetlerde meydana gelen hızlı artışlara rağmen Güven Endeksi sınırlı bir düşüş gösterdi. 

Yine Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 raporundaki detaylara göre, düven seviyesi Ağustos'ta bir önceki aya göre 0,20 puan azalış gösterdi ve 33,74 puana düştü. Böylelikle de söz konusu Güven Endeksi kırılgan ve zayıf kalmayı sürdürdü.

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi çok sınırlı ölçüde düşüş gösterdi. Aktarılan bilgilere göre, son dönemlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayisinde güven de sınırlı ölçüde geriledi. Yurt içi pazarlarda güven Ağustos'ta sınırlı ölçüde azaldı. İhracat pazarlarına olan güven de önemli artışını sürdürdü.
                                   
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 raporuna göre, uzun süreli güven kaybından sonra güvenin yeniden tesisinin zaman alacağı kaydedildi. Yine verilen bilgiye göre, öncelikle ekonomide önemli bir politika değişimi yaşandığı kaydedilerek, söz konusu bu politikaların siyasi olarak sürdürülebilirliği konusunda halen bir güven sıkıntısı yaşandığı kaydedildi.

 

BEKLENTİ ENDEKSİNDE İYİLEŞME


    
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 raporuna göre, Ağustos'ta yükseliş gösteren bir diğer alan da Beklenti Endeksi oldu. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ekonomide rasyonel zemine geri dönüş uygulamaları ve olası etkileri, beklentiler etkileyen en önemli unsurlar şeklinde ön plana çıktı. Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, bu kapsamda seçimden sonra ilk kez yükseliş gösteren Beklenti Endeksi, Ağustos'ta bir önceki aya göre 0,4 puan artış gösterdi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 sonuçlarına göre, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerdeki zayıflamanın durduğuna değinilen raporda, ekonomi politikalarının uygulanmasındaki kararlılığın beklentileri olumlu etkilediğine değinildi.

Yine söz konusu raporda yer alan detaylara göre, önümüzdeki üç aya ilişkin alınmış olan yurt içi siparişlerde sınırlı düşüşler yaşanırken, aynı sürece ilişkin alınmış olan ihracat siparişleri de Ağustos'ta sınırlı şekilde arttı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından ve merakla beklenen İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 raporunda yer alan detaylara göre, ihracat pazarlarında durağanlığa rağmen sipariş artışları olumlu şekilde karşılandı. Yine verilen detaylara göre, önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentileri de Ağustos'ta bir önceki aya göre arttı. Yine verilen detaylara göre, yeni ekonomi politikalarının beklentilere etkileri de Ağustos'ta olumlu oldu. 
 

Belediyeden o ilde satılık iş yeri fırsatı!

İstanbul Havalimanı'nda büyük tehlike: Pistlerde parçalanma riski! 

Hurda fiyatlarına indirim geldi! Güncel hurda fiyat listesi belli oldu! 22 Eylül 2023 hurda fiyatları


Geri Dön