08 / 05 / 2024

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi yaparken buna dikkat etmezseniz ev sahibiniz anında çıkarır

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi yaparken buna dikkat etmezseniz ev sahibiniz anında çıkarır

Mağdur olan kiracıların sayısı her geçen gün artıyor. Uzmanlar, kiracıların mağdur olmaması için uyardı. İşte detaylar…



BOŞ ŞEKİLDE İMZALAMAYIN, HATTA KABUL ETMEYİN

'İmza geçerli olsa da kişinin itiraz etmek hakkı bulunuyor mu?' diye sorduğum Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, boş olan sözleşmeyi imzalamayın diye uyardı ve şu bilgileri paylaştı:

Öncelikle ev kiralayacak olan kişiler, uzun süreli veya kısa süreli olsun, tahliye taahhütnamelerinin mutlaka dolu olduğunu ve tarihinin kira sözleşmesinin bitim süresi olup olmadığını kontrol etmeli. Boş tahliye taahhüdü asla imzalanmamalı. Bu halde mal sahibi kendi kafasında belirleyeceği tarihi oraya ilave ederek hızlı bir şekilde tahliye süreci başlatıyor. 
Bu noktada kiracılar, kontrat sonrasında kira kontratı yapılırken tarafıma imzalatılan şu tarihli boş tahliye taahhütnamesi geçersizdir diyerek bir ihtarname gönderebilir. Kira kontratı imzasından sonra ileri bir tarihte verilen noterden verilmiş tahliye taahhütnameleri ise geçerlidir. Bu evrak ile ilgili işlemin de tahliye gününden itibaren 30 gün içinde yapılması gerekir.

SÖZLEŞME YAPARKEN BU 9 MADDEYE DİKKAT

1-    Malikin kim olduğunu mutlaka tapu senedi örneğini isteyerek öğrenmek gerekiyor. Hatta web tapu sorgulamayla kontrol edilmeli.

2- Malik sayısı birden fazla ise kiraya verenin yetki kontrolü sağlanmalı.

3- Kira ödemeleri de maliklere hisseleri oranında yatırılmalı.

4- İlk kira bedeli, depozito bedeli dâhil olmak üzere kira bedellerinin mutlaka bankadan yatırılması sağlanmalı. Elden kira ödemesi yapılması asla kabul edilmemeli. Banka aracılığıyla ödeme yapılacağı sözleşmede mutlaka geçmeli. Hatta ödemeye yaptığınız banka dekontlarının orijinali ya da PDF halini saklamanızı öneririm.

5- En önemli husus ise bu; kira artışının en fazla TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalaması olarak artırılabileceği açıkça sözleşmede yer almalı.

6- Kira bedelinin net mi, brüt mü olduğu açık olarak yazılması unutulmamalı.

7- Emlak işletmelerinde yaptığınız sözleşmeler öncesinde Kiralamaya Aracılık Sözleşmesi yapmayı ihmal etmeyin.

8- Kiralamalarda emlak işletmeleri için hizmet bedelin bir aylık kira bedeli + KDV tutarı geçemeyeceğini unutmayın.

9- Anahtarı ve demirbaşları teslim alırken ya da teslim ederken, mutlaka bir teslim tutanağı düzenleyin. Daha sonra buradan da canınızı sıkacak durumlar çıkabilir.

Avukat Ali Güvenç Kiraz ise “Kira sözleşmelerinde kiracı genel olarak kanun nezdinde korunuyor. İlk 5 yıl içerisinde yasal artış oranları bellidir. Bu zaten sözleşmede yer alıyor. Bunun dışında resmi olarak açıklanan oranın dışında kira artışı asla kabul edilmemeli. Hatta ara zam talebi de kabul edilmemeli. Böyle detaylar sözleşmede de asla yer almalı” dedi.

Ayrıca Kiraz, “Kiracı, kendisinin ödeme zorunluluğu olmayan vergileri ödemeyi asla kabul etmemeli. Örneğin emlak vergisi gibi…” ifadelerini kullandı.

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi yaparken buna dikkat etmezseniz ev sahibiniz anında çıkarır


Geri Dön