23 / 11 / 2024
fuzul

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi yaparken buna dikkat etmezseniz ev sahibiniz anında çıkarır

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi yaparken buna dikkat etmezseniz ev sahibiniz anında çıkarır

Mağdur olan kiracıların sayısı her geçen gün artıyor. Uzmanlar, kiracıların mağdur olmaması için uyardı. İşte detaylar…




SÖZLEŞMEDE OLMAMASINA RAĞMEN BASİT TADİLAT GEREKÇELERİYLE  EVDEN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR

Avukat Ali Güvenç Kiraz, sözleşmede yer almamasına rağmen son zamanlarda kira fiyatlarının artmasından dolayı tadilat bahanesiyle kiracıların evden çıkarılmaya zorlandığının altını çizdi ve konuyla ilgili şu önemli bilgileri paylaştı:

“Esaslı tadilat-tamirat ve yıkım, bir tahliye sebebidir ancak bunun esaslı olması gerekir. Boya badana yaptıracağım’, ‘Ufak tefek tadilat yaptıracağım’, diyerek kiracı tahliye edilemez. Tahliye talebi ihtar ile gönderilip iki ay süre verilir. Kiracıya bu konuda yapılacak tadilat vb için proje sunulması gereklidir. Daha da önemlisi esaslı tadilat tamirat ve yıkım da bu işler bittikten sonra kiracı yeniden taşınmaza davet edilmelidir. Edilmezse ev sahibi tazminat ödemek zorundadır.”

‘DEPOZİTODA KURAL BELLİ AMA UYGULANMIYOR’

Ev kiralarken depozito da çok önemli bir konu… Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatı olarak adlandırılıyor.
Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden veriliyor ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınıyor. Fakat ev sahibi ev kiralarken kaç aylık kira bedeli kadar depozito isteyebilir?

Hakan Akdoğan, depozitoda kuralın çok net olduğunu ama bankaya yatırılması gerektiği halde yatırılmadığının altını çizdi ve şu şekilde detaylandırdı:

Depozitoda üç ay sınırı var. Hatta bankaya yatırılması, kanunda olmasına rağmen uygulanmıyor. Kanuna göre konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz. Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır. Kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder.

Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir. Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi yaparken buna dikkat etmezseniz ev sahibiniz anında çıkarır

EDİTÖR NOTU: Bu haber 14 Mayıs 2022 tarihinde saat 01.07'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 15,47 euro 16,11 altının gramı ise 899 TL değerinde. 

Halkbank'ta çalışmak isteyenler dikkat! Başvuru için son tarih belli oldu... İşte sınav ücreti

Polis Özel Harekat nasıl olunur? Emniyet Genel Müdürlüğü duyurdu! İşte başvuru detayları

Son zamdan sonra et fiyatları öyle bir uçtu ki tutabilene aşk olsun! İşte 12 Mayıs 2022 kırmızı ve beyaz et fiyatları

 


Geri Dön