18 / 05 / 2024

Küresel piyasalar yeni haftaya temkinli başladı!

Küresel piyasalar yeni haftaya temkinli başladı!

Küresel piyasalar, dünya genelinde ekonomik aktiviteye yönelik endişeler ve para politikasına yönelik belirsizlikler, varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.



Geçen hafta açıklanan veriler kapsamında, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, mayıs ayında aylık 5,8 puan düşüşle 57,7'ye gerileyerek son 6 ayın en düşük değerini görürken, tüketicilerin uzun vadeli enflasyon beklentisi ise yüzde 3,2 ile 2011 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Banka'nın büyük ihtimalle politika faizini sabit tutacağı tahmin edilirken, 25 baz puan faiz artırabileceğine ilişkin beklentiler yüzde 17 seviyesinde haraket ediyor.

Analistler, ülkede borç limiti krizine yönelik gelişmelerin de yakından takip edildiğini ifade ederek, ABD Kongresi Bütçe Ofisi'nin (CBO), "borç limitinin artırılmaması halinde haziranın ilk iki haftasında hükümetin borçlarını ödeyemeyebileceğine" ilişkin uyarısında bulunduğunu anımsattı.

Yoğun veri gündemi öncesinde emtia fiyatları da yeni haftaya karışık bir seyirle girerken, altının ons fiyatı yüzde 0,4 yükselişle 2.018 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,3 düşüşle 73,8 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,16, Nasdaq endeksi yüzde 0,36 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,03 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya sınırlı artışla başladı.

Avrupa'da ekonomik aktiviteye yönelik endişeler yükselmeye devam ederken, enflasyonun hala istenilen seviyenin oldukça üzerinde olması gelecek dönem para politikasına yönelik fiyatlamaları zorluyor.

Bu hafta alanda açıklanacak makroekonomik verilerde ekonominin durumuna yönelik sinyallerin piyasalarda oynaklığı artırması öngörülüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın cuma günü yapacağı açıklamalar da yatırımcıların odağında yer alıyor.

Cuma günü Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,50, İtalya'da MIB 30 endeksi 0,92, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,31 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,45 arttı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya artışla başladı.

Asya'da pay piyasaları haftaya karışık seyirle başlasa da kapanışa yakın alış eğilimi dikkat çekerken, Çin'de 16 Mayıs'ta açıklanacak makroekonomik veriler öncesi yatırımcıların temkinli hareket ettiği görülüyor.

Analistler, ülkede ekonomik aktiviteye yönelik endişelerin giderek yükseldiğini aktararak, yarın açıklanacak verilerden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının tahmin edildiğini bildirdi.

Ayrıca, bugün Japonya'da açıklanan veriler kapsamında, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 5,8 yükselerek beklentilerin oldukça altında kaldı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 değer alırken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 indi.

Yurt içinde cuma günü satış ağırlıklı bir seyirle devam eden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 1,08 gerisinde 4.795,61 puandan tamamladı.

Dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde henüz resmi sonuç ortaya çıkmazken, oy sayımı da sürüyor.

Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,2 yükselişle 19,5783'ten kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 19,6220 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt dışında Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve ABD'de New York Fed imalat endeksi verilerinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.900 ve 5.000 seviyelerinin direnç, 4.750 ve 4.600 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şu şekilde;

12.00 Avro Bölgesi, mart ayı sanayi üretimi ve 15.30 ABD, mayıs ayı New York Fed imalat endeksi.

Dolar bugün uçmadı resmen fırladı! Dövizciler doldu taştı! Kenarda 1 doları bile olan hemen şimdi baksın!

Aile Bakanlığı 1250 TL sosyal destek ödemesi yaptı mı? Mayıs ayı Aile Destek paralarına okkalı zam geldi mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön