14 / 05 / 2024

Prefabrik yapı ve konteynerlerin KDV oranı yüzde 1'e düşürüldü! İhracat 3 ay yasaklandı!

Prefabrik yapı ve konteynerlerin KDV oranı yüzde 1'e düşürüldü! İhracat 3 ay yasaklandı!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, prefabrik yapı ve konteyner ihtiyacı arttı. Prefabrik yapı ve konteynerler ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. İşte ayrıntılar...



Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de resmen yayımlandı. Bu kapsamda; prefabrik yapı ve konteynerlerin, depremden etkilenen 10 şehirde afetzedeler ile ilgili kurum ve kuruluşlara tesliminde KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 18'den yüzde 1'e indirildi. 

Bunun yanı sıra, Ticaret Bakanlığı, depremler sebebiyle ilk etapta ortaya çıkan geçici barınma ihtiyacının acilen giderilmesi amacıyla konteyner ev ve prefabrik yapı ihracatına 3 ay yasak getirdi. 

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 10 şehirlerde büyük yıkıma neden oldu. Deprem felaketinde 9'uncu güne girilirken, arama kurtarma çalışmaları da tam gaz devam ediyor. 

Prefabrik yapı ve konteynerlerin KDV oranı yüzde 1 e düşürüldü! İhracat 3 ay yasaklandı!

Büyük yıkıma yol açan depremin ardından bölgede barınma sorununa çözüm bulmak amacıyla hummalı bir çalışma yürütülüyor. Hürriyet'ten Yasemin Salih'in haberine göre; dondurucu soğukla çadırlarda mücadele etmeye çalışan depremzedeleri daha korunaklı konteynerlere alma planı, ülke çapındaki üreticileri de harekete geçirdi. 

En büyük üreticilerden Kızılay’ın Malatya’daki fabrikasında kapasite artırımı yapılırken, Karmod günlük 50 konteyner için fazla mesai yapıyor, Yaka Group ise bir sene boyunca üretimini konteynere kaydırma kararı verdi. Şekerpınar’da üretim yapan Prefabrik Yapı İnşaat da yoğun sipariş sebebiyle tam kapasite çalışma sergiliyor. 

Bunların yanı sıra, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Kahramanmaraş’ta konteyner kent kuracaklarına dikkat çekmiş; İçişleri Bakanlığı izni ve AFAD koordinasyonunda da 1.000 yaşam biriminden oluşacak bir konteyner kent inşa edileceği belirtilmişti. 

Prefabrik yapı ve konteynerlerin KDV oranı yüzde 1 e düşürüldü! İhracat 3 ay yasaklandı!

Hürriyet yazarı Sefer Levent de bugünkü köşesinde konteynerlere gelen zammı kaleme aldı. Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş depremi öncesi 30-50 bin lira arasında satılan konteynerler dperemin ardından zamlandı. 

"Depremin ilk dört günü 27 bin TL+KDV’ye boş, 37 bin+KDV’ye WC, duş, mutfaklı dört kişinin yaşayabileceği çatılı konteyner satıyorduk" diyen bir konteyner üreticisi, ellerindeki stoklar bitince zam yapmak zorunda kaldıklarını, çünkü hammadde kapsamında tüm kalemlerin zamlandığını belirtti. 

Tarihin en büyük afet konut projesi 1 yılda tamamlanacak! 10 ildeki 307 bin 763 bina incelendi!

Baykar'dan AFAD'la koordineli konut seferberliği! Depremzedeler için 2 bin kişilik konteyner kent yapılıyor!

Hasar büyük: Türkiye'de 1 milyon yeni konuta ihtiyaç var!


Geri Dön