16 / 05 / 2024

Tarımda tehlike çanları! Çiftçi 60 ilde kışlık ekim yapamadı

Tarımda tehlike çanları! Çiftçi 60 ilde kışlık ekim yapamadı

Yurt genelinde 60 ilde hububat ve diğer kışlık ekimlerin yapılamadığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı şemsi Bayraktar, yağışların 2019 yılından buyana azaldığını ve ekim için gerekli iklim koşullarının oluşmaması nedeniyle kışlık ekimlerin yapılamadığını söyledi.



Türkiye genelindeki ziraat odalarından aldıkları verileri paylaşan Bayraktar, ekim yağışlarının yetersizliği nedeniyle ekimlerin yapılamadığını ve kuraklık riski oluştuğunu aktardı. 2019 yılından bu yana Eylül, Ekim ve Kasım ayları yağışları normallerin altında gerçekleştiğini ifade eden Bayraktar, toplam 60 ilde hububat ve diğer kışlık ekimler için yeterli yağışın gerçekleşmediğini bildirdi.  

"Kuruya ekim yapıldı tohum çürüyebilir"

Güneydoğu Anadolu bölgesinde 22 dereceye varan sıcaklıklar görüldüğünü ifade eden Bayraktar, bir çok üreticinin ekimlerini ertelediğini ve ekim yapmak için yağışları beklediğini kaydetti. Bir çok ilde çiftçilerin toprak tava gelmeden kuruya ekim yaptığını sulama imkanı olanların sulama yaptığını dile getiren Bayraktar, daha fazla beklemek istemeyen çiftçilerin ise tohum depoda duracağına toprakta dursun düşüncesiyle mecburen ekim yaptıklarını ifade etti. Önümüzdeki günlerde beklenen yağışların gelmemesi durumunda bu tohumların çürüyeceğine işaret eden Bayraktar, Marmara Bölgesi'nde Eylül ayı sonunda ekimi yapılan kanolanın da yetersiz yağışlar sonucu çıkış yapamadığını ve kanola çiftçisinin tarlasını bozmak zorunda kaldığını söyledi.

Hububat ve kırmızı mercimekte tehlike çanları

Güneydoğu Anadolu bölgesinde iki yıldır ciddi boyutta kuraklık yaşandığına işaret eden Bayraktar, hububatta ve kırmızı mercimekte önemli verim düşüklükleri olduğunu bu yıl da benzer bir tabloyla karşı karşıya olunduğunu kaydetti. Hububat ekimi sonrasında kasım ve aralık aylarında yağış olmaması halinde hububatta önemli rekolte düşüklükleri yaşanabileceğini kaydeden Bayraktar, çiftçinin değişen iklim koşullarına göre desteklenmesi ve iklime uyumlu üretim yapabilmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Kuraklık verim sigortası prim miktarları artırılmalı

Kuraklık verim sigortasında devlet desteğinin prim miktarları artırılarak devam etmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, çiftçinin kuraklık afetiyle karşılaştığında aldığı tazminatın zararını karşılaması gerektiğini söyledi. Bölge bazında kuraklığa ve soğuğa dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirilmesi gerektiğini de aktaran Bayraktar, hastalıklara dayanıklı çeşitlerin yaygınlaştırılması, basınçlı sulama imkanlarının artırılması ve sulama maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa’yı kuraklık vurdu Türk çiftçisine fırsat doğdu!

Gıda fiyatlarındaki artış endişe verici boyutta! Kış nasıl geçecek?

Mazot gübre desteğinde kafa karışıklığı büyüyor! Çiftçiler isyanda!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön