17 / 05 / 2024

Müşterisinden dolar kuru farkı isteyenler dikkat! Yargıtay’dan devrim niteliğinde karar çıktı!

Müşterisinden dolar kuru farkı isteyenler dikkat! Yargıtay’dan devrim niteliğinde karar çıktı!

Yargıtay, dolar kurundaki artış sebebiyle tahsilat yaptığı müşterisinden kur farkı talep eden esnaf hakkında emsal karar verdi ve "Çek ile ödemelerde kur farkı istenemez" dedi.



İŞTE O KARAR

Oy birliği ile alınan kararda şu ifadeler kullanıldı:

"Davacı alacağına ilişkin kesilen çekle alakalı fatura bedelleri (kur farkı-kambiyo karı) ile cari hesaptan kaynaklanan alacaklarının ödemesini talep ettiğini, fakat davalının ödeme yapmadığını ifade etmiştir. Ödeme yapılmaması sonrasında 3’ncü İcra Müdürlüğü’nün sayılı icra dosyası ile icra takibi başlatıldığını, davalının takibe itiraz ettiğini öne sürerek, itirazın iptaline ve yüzde 40 oranından aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

 Müşterisinden dolar kuru farkı isteyenler dikkat! Yargıtay’dan devrim niteliğinde karar çıktı!

Bunun üzerine dava dosyasında yer alan belgelere ve alınan bilirkişi raporlarına göre davacının davalıdan kur farkı sebebiyle 83 bin lira alacaklı bulunduğu ve faiz isteğinin de yerinde olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir. Dava, cari hesap ve kur farkı alacağından kaynaklanan itirazın iptali istemi ile ilgilidir. Dosya kapsamında yer alan bilirkişi ilave raporu incelendiğinde cari hesaba yönelik yapılan ve hesaplamaya esas alınan 342 bin TL davalı ödemelerinin çeklerle yapıldığı anlaşılmaktadır. Çeklerle yapılan ödemelerde kur farkı istenemeyeceği dairemiz tarafından istikrar kazanmış uygulamalardandır. Mahkeme tarafından bu konu gözetilmeksizin yazılı bir biçimde hüküm tesisi isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir."

25 milyon araç sahibine müjde! Hayaller gerçekleşti! Detaylar belli oldu!

Milyonlarca emekli o taleplerinin de karşılanmasını istedi! Hemen bakın!

Duyan duymayan kalmasın! Emekli maaşından sonra ona da mı zam geliyor? İşte yetkililerin konuştuğu rakam!


Geri Dön