Bina ortak giderleri ve günlük hizmet giderlerinin karşılanması için kat maliklerinden belirli oranlarda aidat toplanıyor. Bu uygulamaya kimler dahil ediliyor? Bina yöneticisi aidat öder mi?
Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştırması durumlarında bina yönetimi risk analizi yaptırması zorunlu oluyor. Bina risk analizi kapsamına girebilmesi için bir çalışanının olması yeterli oluyor. Peki, bina yönetimi risk analizi nasıl yapılır?
Anagayrimenkul üzerinde sekiz yada sekizden fazla bölüm bulunuyorsa bina yönetimi oluşturulması zorunlu tutuluyor. Bina yönetiminin oluşturulması ile ilgili esaslara Kat Mülkiyet Kanunu'nda yer veriliyor.
Bina yöneticisinin düzenlemiş olduğu kat malikleri genel kurul toplantılarında alınan kararların kaydedilmesi gerekiyor. Bu yüzden bina yöneticisinin defter tutması gerekiyor. Peki, bina yönetiminin tutması gereken defterler neler?
Apartman yöneticisi tarafından yılın belirli zamanlarında düzenlenen genel kurul toplantılarına tüm kat maliklerinin katılması gerekiyor. Düzenlenen toplantılarda yöneticinin tutması gereken bina yönetim toplantı tutanağı nedir?
Bina yönetici seçimi genel kurul toplantılarında yapılıyor. Bina yöneticisi, bina dışından da seçilebiliyor. Kat malikleri tarafından seçilen yöneticinin taşınmaz ve bina üzerinde sorumlulukları oluyor. Peki, Bina yöneticisinin görevleri nelerdir?
Kat Mülkiyet Kanunu'na göre, kat maliklerinin yılda en az bir kere toplanmaları gerekiyor. Yönetici tarafından yapılan bu toplantıya tüm kat maliklerinin katılması zorunlu oluyor. Bina yöneticisinin toplantı duyurusu nasıl yapılır?
Kat malikleri Genel Kurul toplantısında seçilen bina yöneticisinin kat maliklerine ve binaya karşı bazı sorumlulukları bulunuyor. Ancak bina yöneticisi görevlerini yerine getirmez ya da aksatır ise ne yapılabilir? Bina yönetimi nereye şikayet edilir?
Herhangi bir taşınmaz üzerinde sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm var ise Kat Mülkiyet Kanunu'na göre bina yönetimi kurulması zorunlu tutuluyor. Bina yönetim kurulu kat malikleri tarafından seçilebiliyor. Peki, bina yönetimi nasıl yapılır?
Borçlu bir kimsenin borcunu ödememesi halinde alacaklı borcunun tahsili için, icra takibi talebinde bulunabiliyor. Peki, İcra Müdürlüğü vasıtası ile başlatılan icra takibi nasıl kesinleşir?
İcra Müdürlüğüne yapılan başvurunun ardından borçluya icra takibi yapılabiliyor. Borçlu, icra takibine sözlü yada yazılı olarak itiraz edebiliyor. Yazılı olarak itiraz edebilmesi için dilekçe yazması gerekiyor. İşte, İcra emrine itiraz dilekçesi örneği!
Alacaklının talebi üzerine İcra Müdürlüğü tarafından icra takibi işlemi başlatılabiliyor. İşlemin ilk adımı olarak alacaklıya tebligat gönderiliyor. Alacaklı bu tebligatta yazılı olanlardan yükümlü tutuluyor. Peki, İcra emrine itiraz nasıl yapılır?
Alacaklının talebi doğrultusunda icra takibi işlemi başlatılabiliyor. Borçluya tebligat gönderiliyor ve bu tebligata uymak zorunda oluyor eğer uymazsa takip kesinleşiyor. Eve icra gelebiliyor. Eve gelen icra memurları hangi eşyalar haczedilebilir?
Borçlu borcunu geciktirir veya hiç ödemez ise alacaklı borcun tahsili için ne yapabilir? Alacaklı borcun tahsili için icra takibi talebinde bulunabilir mi? Eve hangi durumlarda icra gelir?
Alacaklı, borçluya borcun tahsili için icra takibi talebiyle icra takibi başlatabiliyor. Peki, borçlunun gayrimenkulü üzerinde ipotek var ise ne olur? İpotekli eve icra gelir mi?
Alacaklı borcunu tahsil işlemi için İcra Müdürlüğüne icra takibi talebinde bulunabiliyor. Borçlu, gönderilen tebligatı dikkate almaz ise borçlunun evine icra gelebiliyor. Peki, eve icra gelirse ne alır?
Borçlunun borcunun ödememesi durumunda alacaktı borcun tahsili için icra talebinde bulunabiliyor. İcra talebi doğrultusunda icra memurları haciz işlemi için eve gelebiliyor. Peki, eve gelen icra nasıl durdurulur?
Borçlunun borcunu ödememesi durumunda alacaklı borcunun tahsilini isteyebiliyor. Borcun tahsilinin yollarından bir tanesi de icra takibi oluyor. İcra takibi nasıl gerçekleşir? Peki, eve icra nasıl gelir?
Borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklı borcun tahsili için icra takibi başlatabiliyor. Haciz işlemi alacaklı lehine yapılan bir işlem olsa da alacaklı, borçlu ve üçüncü kişilerin hakları gözetilerek uygulanıyor. Peki, eve icra gelirse ne alamaz?
Borçlunun borcunu ödememesi durumunda alacaklı borcunu tahsil edebilmek için bir çok yola başvurabiliyor. Bu yollardan bir tanesi de icra takibi oluyor. Peki,eve icra gelebilir mi? Eve icra kalktı mı 2014!
Yapı ruhsatına tâbi bütün yapıların bir yapı müteahhidinin sorumluluğu altında inşa edilmesi için her müteahhitin, müteahhit yetki belgesi alması gerekiyor, Peki, müteahhit yetki belgesi nereden alınır?
Müteahhit ile alıcı arasında ön sözleşme olarak satış vaadi sözleşmesi imzalanıyor. Taraflar arasında imzalanan bu sözleşme noterde imzalanması gerekiyor. Peki, müteaahhit ile alıcı arasında imzalanan, müteahhit ile satış sözleşmesi nasıl yapılır?
Müteahhitin binanın inşaatına başlayabilmesi için yapının ruhsatı alınmış olması gerekiyor. Müteahhitin ise müteahhit yetki belgesi alması gerekiyor. Belge ile yapının inşaatından müteahhit sorumlu oluyor. Müteahhitler yaptığı binadan kaç yıl sorumludur?
Müteahhit ve arsa sahibi arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanıyor.Müteahhit kendine ait bölümleri satabiliyor. Dairenin satışı gerçekleşmiş olsa da müteahhitin daire üzerinde sorumluluğu devam ediyor.Peki, müteahhitin ayıptan sorumluluğu nedir
Ruhsatı alınmış yapının inşaatına başlanması için yetki belgesi verilmiş kişiler tarafından üstlenilmesi gerekiyor.Bu görevi müteahhitler üstlenirken bazı sorumlulukları da üstlenmiş oluyor. Peki, Müteahhin görev ve sorumlulukları nelerdir?
Müteahhitin inşaat yapma yükümlülüğü arsa sahibinin de tapuda pay intikal ettirme yükümlülüğü olması için aralarında bir ana sözleşme imzalamaları gerekiyor. Taraflar arasında imzalanan bu sözleşmenin içeriği nedir? İşte, müteahhit ana sözleşme örneği!
Müteahhidin ruhsatı alınmış yapı üzerinde yetkili olarak inşaatına başlayabilmesi için müteahhitlik yetki belgesi numarası alması gerekiyor. Müteahhitlik numarası alabilmek için bazı evraklar gerekli oluyor.İşte,müteahhitlik numarası için gerekli evraklar
Yapı ruhsatı alınmış yapının müteahhitin yetkisi altında inşa edilebilmesi için her müteahhidin yetki belgesi numarası alması gerekli oluyor.Alınan numaranın yapı ruhsatında belirtilmesi gerekiyor. Peki, Müteahhitlik yetki belgesi numarası nasıl alınır?
Bir yapıyı hayata geçirmek için inşaat çalışmalarının tümünü veya bir kısmını yönetmeyi üzerine alan kişiye müteahhit deniyor. Müteahhitin yönetimi ele alması için müteahhitlik belgesi olması gerekiyor. Peki, Müteahhitlik belgesi başvurusu nasıl yapılır?
Müteahhit, bir mimar tarafından tasarlanan yapıyı gerçekleştirmek için işçi ve malzeme temin etmeyi üzerine alan kişiye deniyor. Peki, müteahhit sorumlulukları eksik yaparsa ne yapılabilir? Müteahhit kime şikayet edilir?