05 / 07 / 2024

2015te sektörden beklentiler

2015te sektörden beklentiler

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, 2014 yılında satılan konut sayısı, konut kredisi kullanım oranını değerlendirirken, 2015 yılında konut satışları ve konut kredisi beklentilerini de dile getirdi.

Bakan Şimşek açıkladı! Bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi mi geliyor? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talep üzerine, bahşiş gelirleri ile motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulünde değişikliği de vergi paketi hazırlıklarına dahil ederken, bu alanlarda yeni vergi uygulanmayacağı ifade edildi. 

Sektörden boş 600 bin konut sisteme girsin, kiralar düşsün önerisi!

Mega kent İstanbul’da fahiş kiralarda yüzde 25 köpüğün alındığını fakat buradan geriye gidiş beklenmediğini dile getiren gayrimenkul uzmanları, "600 bin boş konut sisteme girerse rekabetçi bir piyasa oluşacağını belirtiyor. 

Sektörden vergi eleştirisi: Gayrimenkulde yeni vergiler çok can yakacak!

Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, konut sektörüne getirilmesi planlanan yeni vergiler ile ilgili önemli açıklamalar yaparak, bunun can çekişen sektörün ipini çekmek anlamına geldiğini söyledi.

Konutta satışlar durdu, emlakçılar da işsiz kaldı: Sektörde yeni kredi kampanyası bekleniyor!

Konut satışlarının durmasının ardından emlakçılar da işsiz kaldı. Yılbaşından beri İzmir'de 700 emlak ofisinin kapandığı belirtilirken; sektörden yeni kredi kampanyası çağrısı geldi. İşte sektör temsilcilerinin o açıklamaları...

Sektörden katlamalı vergi eleştirisi: Yatırımcıyı yurt dışına kaçar, işsizlik artar!

İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu yaptığı açıklamada 2. ve daha fazla konuttan kademeli olarak daha fazla vergi alınmasını öngören yasal düzenlemenin yatırımcıları yurt dışına kaçıracağını ve işsizliği artıracağını söyledi.

Konutta vergilerin artırılmasına sektörden büyük tepki! Bu uygulama inşaat sektörünü bitirir!

Vergi reformu taslağında, konut sahipleri ile konutu yatırım aracı olarak kullananların daha fazla vergi ödemelerine yol açacak düzenlemelerle ilgili sektörden sert tepki geldi. 

Sektörden katlamalı vergi değerlendirmesi: Konut açığı artar, fiyatlar fırlar!

Konut sahibi olmanın vergisi, vergi reformu ismi altında ağırlaştırılıyor. Eğer söz konusu taslak yasalaşırsa evini satanın kiraya verenin vergisi artacak. 1’den çok konutu olanlarda zengin-fakir karmaşası yaşanacak.

Emlakçı yetki belgesindeki deneyim şartı esnetildi, sektörden tepki geldi!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, yürürlüğe girdi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada mesleki deneyim ve staj şartının aranmamasının liyakatsizliğin önünü açacağını dile getirdi.

Kentsel dönüşüm nasıl olmalı? Sektörden kentlere master plan ve yeşil projelere destek önerisi!

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, son zamanlarda gündem olan kentsel dönüşüm konusunu değerlendirdi. İşte o açıklamalar... 

Aile hekimleri mülk sahipleriyle karakolluk oluyor, kiralar denkleştirilemiyor!

2010'da ‘Aile Hekimliği Birimi’ uygulamasına geçilmesinin ardından pek çok merkez binası hizmet verebilmek için kamu ya da özel sektörden iş yeri kiraladı. Şimdi de fahiş kiralar sebebiyle mülk sahipleriyle davalık oluyorlar. CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, konuyu Meclis'e taşıdı. 

Kira sorunu sürerken, sektörden 'Kiralar semte göre belirlensin önerisi' geldi!

Türkiye'de en çok konuşulan konulardan bir tanesi olan kira artışı sorunu devam ederken Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Değirmenci'den 'Kiralar semte göre belirlensin önerisi' geldi.

İstanbul'da konut fiyatları ortalama hanehalkı gelirinin 4,89 katı! Konuta erişim nasıl artar?

Konuta erişim sorunu gittikçe büyüyor. Sektörü ilgilendiren bu sorun 11’nci Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde tartışıldı ve sektör temsilcileri önerilerini sundu. Peki konuta erişilebilirlik nasıl sağlanır? İşte sektörden çözüm önerileri...

Konut fiyatları tırmanışa geçti! Sektörden ev almak isteyenler elini çabuk tutsun uyarısı geldi!

Ülke genelinde yüksek kredi maliyetleri ve artan girdi maliyetleri, kiralık ve satılık konut piyasasını önemli ölçüde etkiliyor. Yüksek maliyetler, kiracıları daha ekonomik evlere yönlendirirken, konut sahiplerini de fiyatlarını rekabet koşullarına göre gözden geçirmeye zorluyor.

2015te sektörden beklentiler Haberi

2015te sektörden beklentiler

Çalkantılı bir siyasi ortam ve seçim atmosferi ile 2014 yılına giriyor olmamız nedeniyle konut kredileri ve konut satışları açısından yılın kötü başlayacağını öngörmüştük. Ki beklenmedik bu gelişmeler TCMB'nin 29 Ocak tarihli, olağanüstü PPK toplantısında alınan parasal sıkılaşma kararı ile birlikte konut kredisi faizleri keskin bir yükselişe sebep oldu. TCMB politika faizini %4,50'den %10'a yükselmişti. TCMB'nin 22 Mayıs'ta faizleri 50 baz puan faiz indiriminin ardından konut kredisi faizleri geri çekilmeye başlamıştır. Bunun olumlu etkisini yılın 3. çeyreğinden itibaren görmeye başladık.


2010 yılından itibaren kredi için makul faiz oranlarının oluşması ile birlikte konut kredisi kullanımı çok gelişti. Gelinen noktada 2013 yılı sonu itibari ile 50,4 milyar TL konut kredisi kullandırımı ile Türk Ekonomisi tarihinin en yüksek hacmini yakaladığını gördük. 2013 yılının 2....