04 / 10 / 2024

emsal hesapma

emsal hesapma

İnşaat emsali, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının imar planları doğrultusunda olması gereken sınırlarının belirlenmesi olarak biliniyor. Peki, emsal hesabı nasıl yapılır?

Çalışanlarla ilgili emsal karar! Bu parayı alacak... Çalışan herkes öğrenmeli

Bir işçi tarafından Yargıtay'a gerçekleştirilen başvuru tamamlandı. İşçinin hafta tatiliyle ilgili Yargıtay'dan emsal bir karar verildi. Detaylara birlikte bakalım...

Araç sahipleri dikkat! Bir anda yüzbinlerce liranız buhar olabilir! Yargıtay’dan emsal karar çıktı!

​​​​​​​Yargıtay araç sahibi olanları ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, araçlarda yapılan motor değişikliğine ilişkin son noktayı koydu.

Emsal Tasarım İnşaat Otomotiv Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Emsal Tasarım İnşaat Otomotiv Ticaret Limited Şirketi Esenyurt'ta 500 bin TL sermaye bedeli ile Ömer Aydın tarafından kuruldu.

Aidatlarla ilgili emsal karar! Artık yapılamayacak

Son yıllarda aidat ödemeleri kiralarla yarışıyor. Özellikle sitelerde masrafların artması nedeniyle aidatlara yapılan zam miktarı da arttı. Aidat ödemesinde sorun yaşayanlar ise, site ya da apartman yönetimleri tarafından çeşitli yaptırımlar uygulanıyor. Yargıtay'dan konu ile ilgili emsal niteliğind

Özel üniversitelere zam sınırı gelecek mi? İşte mahkemeden emsal karar!

Özel üniversitelerin uyguladığı yüzde 200’e varan zamlar mahkemeye taşındı. İşte bu konuya dair mahkemeden çıkan emsal karar!

Yargıtay'dan kıdem tazminatı ile ilgili emsal karar! Binlerce işçiyi ilgilendiriyor

Yargıtay'dan kıdem tazminatı ile ilgili emsal bir karar geldi. Bir taşeron firmasında çalışan işçi, iş dışında karıştığı bir suçtan dolayı hapis cezası aldı ve bunun üzerine işveren çalışanın anlaşmasını feshetti. Yargıtay ise işçiye tazminat verilmesine hükmetti.

Yargıtay'dan ayıplı ve tamamlanmamış konut için emsal karar!

Yargıtay'dan ayıplı ve tamamlanmamış konut için emsal bir karar çıktı. İşte milyonlarca müteahhidi ve mağduru ilgilendiren o olay ve kararın detayları...

AYM'den emsal kentsel dönüşüm kararı!

Anayasa Mahkemesi'nden emsal olacak bir kentsel dönüşüm kararı çıktı. Binası kentsel dönüşüme giren milyonlarca kişiyi ilgilendiren o karar şaşırttı. İşte ayrıntılar...

Milyonlarca kişi ödüyor! İşte kira geliri vergisinde emsal bedel ayrıntısı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Bumin Doğrusöz, bugünkü köşesinde emsal kira bedeli üzerinden beyanname verilmesini kaleme aldı. İşte Bumin Doğrusöz'ün 'Emsal kira bedeli üzerinden beyan' başlıklı yazısı...

TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır?

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek bina için önem teşkil ediyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylı bilgiler...

İzmir'deki emsal artışını yargıya taşıyan TMMOB'a tepki!

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) üyeleri, ağır veya orta hasar görmüş binalar için emsal artışını kapsayan Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararını yargıya taşıyan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) tepki gösterdi.

Haydar Özkan'dan İzmir'deki emsal artışına tepki!

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, İzmir'deki emsal artışa tepki gösterdi. Haydar Özkan, TMMOB’un emsal artışı olan imar planı plan notunun yürütmesinin iptali için yargıya başvurulmasını değerlendirdi.

Tunç Soyer Bayraklı'daki emsal artışı davasını değerlendirdi!

TMMOB ve İKK, emsal artışını içeren uygulama imar planı plan notunun sürtürülmesinin durdurulması ve reddi için İBB ve Bayraklı Belediyesi’ne dava açtı. Söz konusu davaya ilişkin İBB Başkanı Tunç Soyer açıklama yaptı.

emsal hesapma Haberi

emsal hesapma

Emsal hesabı nasıl yapılır?

Bir arsanın üzerine yapılacak olan inşaatın kesin sınırlarını belirlemek için kullanılan hesaba emsal deniyor. Yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına olan oranından elde ediliyor. 


İmar planında emsal verilmeyen alanlarda, planda verilen veya yönetmelikle belirlenen; taban alanı katsayısı ile kat adedinin çarpılması ile bulunuyor. 


KAKS, kat alanı sayısı olarak biliniyor. Çatı katı,bodrum kat, asma kat, yangın merpeni, kapalı otopark, ve asansör gibi binanın ihtiyacı olan bölümler emsal hesabının dışında kalıyor.


Emsal alan hesabı...

Emsal alan yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından hesaplanıyor. Belirlenen kaks değeri, arsa alanı ile çarpılıyor.  KAKS oranları: 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 olarak biliniyor. 


Emsal alan hesaplama örneği... 

KAKS oranı: 0.40 

Arsa alanı: 1.000 metrekare

Toplam...