07 / 05 / 2024

konutlara olan talep

konutlara olan talep

Türkiye'de ev piyasasının açıldığı günlerde Milliyet Gazetesi ekonomi sayfası köşe yazarı Güngör Uras, bugün ki köşe yazısında ev piyasası ile ilgili bilgiler veriyor. İşte Güngör Uras'ın köşe yazısı;

Büyükşehirlerde yüksek kira yerine bu ilde 1+0 ev yatırımı daha mantıklı! 30 bin TL'ye bile arazi alabilirsiniz!

Son zamanlarda arsa ve arazi yatırımlarına olan talep artarken, toprak yatırımcısı Aksel, peş peşe arazi yatırımında mantıklı yerleri açıklıyor. İşte 30 bin TL'ye bile arazi alınabilen o il...

Karavana talep 4 kat arttı, karavan üreticiler 1 yıl sonra gün vermeye başladı!

Karavana olan talep geçen senelere göre 4 kat artış gösterince karavan üreticileri de bu taleplere yetişemez oldu. Karavan üreticileri de ancak 1 sene sonraya gün vermeye başladı. 

İslam Memiş, Cumhuriyet ve çeyrek altını almak isteyenleri önceden uyardı! Bu altından alın!

Altına olan talep karşısında yatırımcılar farklı altınları tercih ediyor. Bazı yatırımcılar gram altın alırken bazıları çeyrek altından yana tercihini kullanıyor. Altın uzmanı İslam Memiş ise Cumhuriyet ve çeyrek altın almak isteyenleri uyardı...

Dolara olan talep fazlalığı Merkez Bankası'nı harekete geçirdi! Bankaları aradı...

Merkez Bankası, dün, artan döviz talebinin kaynağını anlamak ve piyasadaki "gereksiz volatiliteyi engellemek" için bankaları aradı. 

Birileri kazanıyor, bedelini hep beraber ödüyoruz...

Uluslararası ticaretin en çok kabul gören aracı dolar olduğu için dünyadaki her ülke rezervlerinde büyük bir kısmını dolara ayırdı. Kısacası dolara olan talep arttıkça doların ​​değeri de artıyor ve TL dolar karşısında her geçen gün değer kaybediyor. İşte konu ile ilgili ayrıntılar...

Büyük deprem beklenen İstanbul’da da bina dayanıklılık testleri unutuldu!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artış gösteren bina dayanıklılık testlerine olan talep, büyük depremin beklendiği İstanbul'da da azaldu. Peki deprem unutuldu mu? Vatandaşlar ne diyor? 

İnşaat sektöründe pazar talepleri değişti! Prefabrik evlere olan talep artmaya devam ediyor!

İnşaat sektörü için yeni olmasa da değişen pazar talepleri nedeniyle son yıllarda prefabrik evler ivme kazanmaya devam ediyor.

8-15 yaş aralığında araç sahibi olanlar artık aracını satarken zorlanacak!

Yapılan araştırmaya göre sıfır araçta yaşanan bollaşma ile birlikte ikinci ele olan talep de azalmaya başladı. Özellikle 8-15 yaş aralığındaki araç satışları yarı yarıya düştü.

Yeni binalarda elektrikli şarj ünitesi zorunlu! Bina ve AVM'lerde kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı?

Türkiye’de elektrikli araçlara olan talep yılın ilk 9 ayında, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 862,8 arttı. Peki bina ve AVM otoparklarında kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı? İşte o rakamlar...

İş makinelerine olan talep yüzde 45 oranında artış gösterdi

Salgın, pandemi ve deprem döneminde ileri tarihlere ertelenen planlarında etkisi ile, bu sene iş makineleri sektöründe yüzde 45’lere varan talep artışı görülmekte. İşte konu ile ilgili haberin ayrıntıları...

Mikro evlere olan talep artıyor! Mobil gecekondularda ise çöküntü alanlar doğuyor

İstanbul’da olası bir deprem olması durumu ve yaşanılan korku, fahiş konut fiyatları mikro evlere olan talebi ikiye katladı. Buna göre büyüklüğü 10 ile 30 metrekare arasında değişen Tiny House tipi evlerin rakamları 450 bin Türk Lirası ile 1 milyon Türk Lirası arasında değişiyor. İşte merak edilen a

Dünya Altın Konseyi'nden Türkiye açıklaması: Altına talep 10 yılın rekorunu kırdı!

Dünya Altın Konseyi tarafından yayımlanan üçüncü çeyreğe ilişkin verilere göre Türkiye'de altına olan talep son 10 yılın rekorunu kırdı.

ABD'DE Mortgage faizleri yüzde 8'e yaklaştı! Konuta olan talep azaldı!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı yüzde 7,7 seviyesinden yüzde 7,9'a çıkarak 23 yılın yeni zirvesine ulaştı. Bu rekor seviye ile konuta olan talep azaldı.

konutlara olan talep Haberi

konutlara olan talep

Ocak-ekim dönemi,  ilk 10 ayda toplam 427 bin yeni konut satıldı. Toplam satış rakamı geçen yılın aynı dönemde satılan yeni konut sayısının yüzde 1.2 üzerinde.

Satılan yeni konutların üçte biri kredili, kalanı peşin satış. Acaba yeni konut satışları, konut piyasasında mevcut stoku veya başka bir anlatımla, yeni konut arzını eritecek büyüklükte mi oldu?


Yeni konut arzını “Yapı Kullanma İzin Belgeleri”nden izliyoruz. Bu belgeler gerçek yeni konut arzını göstermiyor ama konut arzı için önemli gösterge.

2013 yılında kullanım izni alan konut sayısı 698 bindi. 2014 yılının ilk yarısında yapı kullanım izni alan daire sayısı (bir yıl öncenin aynı dönemine göre yüzde 32.4 oranında artarak) 414 bin olmuştu.


Talep canlandı!


Anlaşıldığı kadarıyla, talep tahmin edilenden canlı durumda.

2013 yılının ilk aylarında konut arzı artarken, toplam konut talebi...