06 / 05 / 2024

şufa hakkı zamanı

şufa hakkı zamanı

Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına deniyor. Peki, şufa hakkı ne zaman biter? Ne zaman bu hak kullanılamaz?

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Şufa hakkı nedir?

Türkiye'de mülkiyet hukuku denilince, gayrimenkul sahipliğinden satışına kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Buna göre, tapusu hisseli olan kişilerin nelere dikkat etmesi gerekir. 

Kiracı istediği zaman evden çıkabiliyor ama ev sahibi çıkaramıyor: Mağdur ev sahiplerinden barınma hakkı isyanı!

Mağduriyet yaşayan bir ev sahibi de resmi X sosyal medya hesabından "Kiracı istediği zaman sözleşmeyi sonlandırıp evden çıkabiliyor ama sen ev sahibi olarak ne kadar ihtiyacın olursa olsun çıkaramıyorsun" dedi. Peki diğer ev sahipleri ve kiracılar bu duruma ne diyor? İşte o paylaşıma gelen yorumlar

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı ne zaman sona eriyor?

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı ile ilgili yapılan değerlendirme kapsamında, ücretsiz ulaşımda yeni karar uygulamaya alındığı kaydedildi. İşte haberin detayları...

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

Ev hanımlarına emeklilik şartlarında son durum ne? Emeklilik hakkı ne zaman başlayacak? 

Ev hanımlarının emeklilik şartlarına ilişkin gelişmeler merakla bekleniyordu ve sonunda Bakan Vedat Işıkhan'ın konuyla ilgili açıklamaları geldi. Ev hanımlarına yönelik emeklilik düzenlemesi gündemde yerini aldı ve milyonlarca ev hanımı bu konu hakkında gelecek açıklamayı merakla bekliyordu.

Öğrencilere vergisiz telefon satışı ne zaman başlayacak?

Yükseköğretimde eğitim gören tüm öğrencilere bir sefere mahsus olmak üzere vergisiz ve KDV’siz cep telefonu ve bilgisayar satın alma hakkı tanıyacak düzenleme bir süredir gündemdeydi. Peki, vergisiz telefon satışı ne zaman başlayacak?

İmar Affı ne zaman çıkacak? İmar affı kimleri kapsıyor? 

İmar affı bekleyenler, "2023'te imar affı çıkacak mı?" sorusuna yanıt arıyor. Peki, İmar Affı ne zaman çıkacak? İmar affı kimleri kapsıyor, şartlar neler? İşte son dakika imar affı hakkında her şey...

KPSS-2023/2 (Lisans, Ön lisans, Ortaöğretim) tercih başvuruları için tarihler belirlendi, tercih işlemleri ne zaman?

KPSS-2023/2 tercih tarihleri, birçok lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunu memur adayı tarafından merakla beklenmektedir. Bu tarihler hakkında bilgi sahibi olmanız, tercihlerinizi doğru ve zamanında yapmanız açısından son derece önemlidir. İşte KPSS-2023/2 tercihleri ile ilgili detaylar...

Şufa hakkı nedir? Şufa hakkı nasıl engellenir?

Şufa hakkı, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen haklardan biridir. Mal alım satışında mal sahibine hak tanıdığı için önemli bir kavramdır. Peki şufa hakkı nedir, hangi durumlarda geçerlidir veya geçerli değildir, şufa hakkı nasıl engellenir? Şufa hakkı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Depremden etkilenen şehirlerdeki öğretmenler hangi illere tayin isteyebilecek? Öğretmenlerin tayin başvuruları ne zaman?

MEB tarafından, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki öğretmenlere iller arası tayin hakkı verildi. Peki depremden etkilenen şehirlerdeki öğretmenler hangi illere tayin isteyebilecek? Öğretmenlerin tayin başvuruları ne zaman?

2023 Mayıs emekli aylık zammı ne zaman yatacak?

EYT'nin çıkmasıyla yüz binlerce kişi emekli olma hakkı elde etti. Emeklilere aylık ödeme tarihleri tahsis numarasına göre tespit ediliyor. Peki emekli aylıkları hangi gün iletilecek? 2023 Mayıs ayı SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı ödemeleri ne zaman?

Tofaş temettü ödemelerinde son dakika! Temettü ödemeleri ne zaman yatırılacak? Hemen tek tek açıklanan bu tarihe bakın!

Yatırımcılar Tofaş temettü ödemeleri ile ilgili detaylar hakkında araştırma yapıyor. Peki Tofaş temettü ödemeleri ne zaman yatırılacak?

2023 tütün ikramiyesi ne kadar oldu? Tütün ikramiyesi ne zaman ödenecek?

2023 yılı tütün ikramiyesi ödemeleri ile ilgili gelişmeler sorgulanıyor. Peki, tütün ikramiyesi bu yıl ne kadar oldu? 2023 tütün ikramiyesi ne zaman ödenecek? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

şufa hakkı zamanı Haberi

şufa hakkı zamanı

Şufa hakkı ne zaman biter?

Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına deniyor.


Şufa hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor.

Bu hakkın sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlü oluyor.


Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilir. Peki, bu bildirimden sonra şufa hakkı ne zaman biter?


Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.


Ayrıca, şufa hakkından feragat edilmesi halinde, bu hak sona ermiş oluyor. Şufa hakkından feragatin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekiyor. 


Sözleşmeden doğan önalım hakkı

Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden...