22 / 05 / 2024

İşten çıkarma yasağı nasıl uygulanacak? İşte merak edilenler

İşten çıkarma yasağı nasıl uygulanacak? İşte merak edilenler

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca, olağanüstü hal ilan edilen illerde OHAL süresince işten çıkarma yasağı uygulanmaya başlandı. Peki, işten çıkarma yasağı nasıl uygulanıyor? Hangi hallerde işçi işten çıkartılabiliyor? İşte  tüm detaylar...



İŞÇİ İTİRAZ EDEBİLİR

Kanunun söz konusu maddesine dayanarak tazminatsız işten çıkartılan işçi, iş akdinin feshinin bu bentte yer alan sebeplere uygun olmadığı iddiası ile dava açarak itirazda bulunabilir. İşyerinde 30 ve daha fazla işçi çalışıyorsa, işçi, işe iade istemiyle 30 gün içinde arabulucuya başvurabilir. Otuz günlük başvuru süresi, iş akdinin feshine dair tebligatın yapıldığı tarihte başlar.

Otuz günlük süre sınırı sadece işe iade talepleri için geçerlidir. Ücret, fazla mesai, kıdem tazminatı, kullanılmayan yıllık izin parası gibi ücret ve tazminat alacaklarında zaman aşımı süresi beş yıl olarak uygulanıyor.

İŞÇİYE İSTİFA YASAĞI YOK

Kararname, sadece işveren için iş akdini fesih yasağı getiriyor. İşçi açısından fesih yasağı bulunmuyor. Ancak, kendi isteğiyle iş akdini fesheden işçilerin kıdem tazminatı hakkına dikkat etmesi gerekir. Emeklilik veya 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı çalışmaya başlayanlarda aranan 15 yıl sigortalılık, 3600 prim günü gibi yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirme sebebiyle iş akdini fesheden işçi kıdem tazminatını alır. Erkek işçilerin askerlik, kadın işçilerin de resmi nikâh kıydıkları tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılmaları halinde de kıdem tazminatını alma hakkı vardır. Ayrıca, işçi haklı bir sebeple iş akdini feshederse yine kıdem tazminatını alır. Bunların dışında kendi isteği ile işten ayrılan işçi kıdem tazminatı hakkını kaybedebilir.

İş akdini kendisi fesheden işçi kullanmadığı yıllık izin ücretini ise her koşulda alma hakkına sahiptir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön