17 / 05 / 2024

Merkez Bankası'ndan ihtiyaç kredilerinde kritik değişiklik: 70 bin liralık sınır geldi! 

Merkez Bankası'ndan ihtiyaç kredilerinde kritik değişiklik: 70 bin liralık sınır geldi! 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ihtiyaç kredisine ilişkin örtülü üst sınır uygulamasına tutar sınırı getirildi. İşte ayrıntılar...



Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; TCMB tarafından yapılan ihtiyaç kredilerine ilişkin düzenlemede, ticari krediler için uygulanan şekle benzer bir faiz sınırı getirilmiş ve bunun üzerine çıkılması durumunda menkul kıymet tutma yükümlülüğü koyulmuştu. 

Tüketicilere kullandırılacak ihtiyaç kredilerinde “faiz/kâr payı oranı Merkez Bankası tarafından ilan edilen bileşik referans oranının 1,8 ile 2,0 katı arasında olanlara birinci kademede, 2,0 katından yüksek olanlara ikinci kademede” menkul kıymet tutma yükümlülüğü getirildi. 

Merkez Bankası ndan ihtiyaç kredilerinde kritik değişiklik: 70 bin liralık sınır geldi! 

Bu şekilde otomobil ve konut kredileri dışında verilecek ihtiyaç kredilerinde MK kapsamına alınmayacak en yüksek aylık faiz 1.37 seviyesinde olacak. 

Bu seviyenin  (yıllık basit yüzde 16.56) üzerinde oluşacak kredi faizleri için de bankaların menkul kıymet tutma

Merkez Bankası ndan ihtiyaç kredilerinde kritik değişiklik: 70 bin liralık sınır geldi! 

Mevcut durumda, bankalar tarafından ihtiyaç kredilerine aylık yüzde 1,55 ile yüzde 2 arasında faiz uygulanıyor. 

Bankalar tarafından referans faizin 1.8 ile 2.0 katı arasında faiz uygulanması durumunda yüzde 20, 2.0 katının üzerinde faiz uygulanması  durumunda ise yüzde 90 menkul kıymet tutmakla yükümlü olacak. 

Merkez Bankası, daha önce de kredi faizlerinin kendi politika faizine yakın yerde oluşmasını sağlamak amacıyla, ticari kredilerde faiz sınırı getirmiş, bunun üzerinde kullandırılacak krediler için menkul kıymet tutma yükümlülüğü de konulmuştu. 

ABD’de ikinci banka iflası yaşandı, Avrupa borsaları tepetaklak oldu!

İngilizce bilmeyen artık direksiyon başına geçemeyecek!

2023 ihale şampiyonu Kontrolmatik! İşte ilk 5 şirket...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön