29 / 04 / 2024

Miras Yoluyla Edilen Gayrimenkulün Satışında Vergi Var mı

Miras Yoluyla Edilen Gayrimenkulün Satışında Vergi Var mı

Gelir Vergisi Kanunu gereğince edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde gayrimenkulün elden çıkarılması halinde de değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Peki, miras kalan gayrimenkul satışında vergi ödenir mi?

Kardeşi olanlar dikkat: Kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır? 

Miras paylaşımı ile ilgili detaylar en çok merak edilen konulardan olurken, kardeşler arasında mirasın nasıl paylaşılacağı da araştırılıyor. Peki kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır? Kardeşler anlaşamazsa dava açılır mı?

Miras paylaşımları nasıl yapılır? Amcadan yeğene miras kalırsa süreç nasıl işler?

Günümüzde miras konusu vatandaşlar arasında merak edilen ve sıkça araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bir miras paylaşımına dair belirtilen ayrıntılar merak konusu olurken amcadan yeğene hangi durumlarda direkt olarak miras kalır. İşte haberin ayrıntıları...

Miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! Çocuğu olmayanların mirası kimler arasında paylaştırılır?

Miras paylaşımları kapsamında gerçekleştirilen uygulamalar artık daha fazla merak edilirken çocuğu olmayan kişilerin ise miraslarının kime kalacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu süreçte çocuğu olmayan kişinin mirasçısı kim oluyor? İşte haberin merak edilen detayları...

Kardeşler arasında miras paylaşımı! Kız ve erkek çocuklar arasında miras nasıl paylaştırılır? 

Miras anlaşmazlıklarında yapılacak olan kurallar kardeşler arasında nasıl paylaşılacağı merak edilen konular arasında. Buna göre, kız ve erkek çocuklar arasında miras payı farkı var mıdır? Nasıl paylaşım olur? İşte haberlerin ayrıntıları...

Miras paylaşımında detaylar! Anne ve baba mirası hangi paylarla paylaştırılır?

Miras paylaşımları oldukça sıkıntılı bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreçte , Anne ve babadan kalan mirasın nasıl paylaştırılacağının ayrıntıları merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte merak edilen haberin ayrıntıları...

Artçı mirasçı nedir?

Türk Medeni Kanunu'nun 521. maddesi, bir kişinin ölümü sonrasında malvarlığının nasıl dağıtılacağını düzenlemektedir. Bu süreçte vasiyetname yoluyla artçı mirasçı ataması yapılır. Peki artçı mirasçı nedir, hangi durumlarda belirlenir? Artçı mirasçı hakkında bilinmesi gerekenler...

Babasından miras kalana devlet her yıl ödeme yapacak

Türkiye'de miras yoluyla arazilerin el değiştirmesi sonucu tarımsal üretimde sıkıntı olurken Tarım ve Orman Bakanlığı yeni bir sistemi uygulamaya başlayacağını belirtti.

Miras yoluyla elde edilen tarlalar artık kiralanabilecek!

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, miras yoluyla elde edilen tarla, toprak ve bağ gibi taşınmazlara dair önemli bir duyuru yaptı. Bu gelişme milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiriyor. Gizligider'in açıklamalarına göre tarla 2 yıl boyunca ekilmezse kiralanacak.

Mirasta yeni usul dönemi başlıyor: Artık miraslar bu şekilde paylaşılacak 

Türkiye'de emlak mirası devri ve dükkan tapularıyla ilgili önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Bu yeni düzenleme, gayrimenkul sahipleri ve miras yoluyla mülkiyet devri işlemlerini etkileyen önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. İşte yeni miras düzenlemesiyle ilgili detaylar…

Türkiye tarımında devrim: Boş araziler üretime geçiyor mu?

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, miras yoluyla geçen tarım arazileri, bağlar ve topraklar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) ev sahipliğinde, 'Dünya'ya Antalya'dan Tarım Mesajı: Antalya Tarım Zirvesi' başlıklı etkinlik gerçekleşti.

Mirasta kimsenin bilmediği o detay: intikal edilen miras kime geçer?

Miras konuları hukuki boyutları olan karmaşık süreçleri içerir. Reddedilen mirasın da kime geçtiğini bilmek bazı durumlarda faydalıdır. Peki reddedilen miras kime geçer ve bu süreçte ne yapmak gerekir? İşte reddedilen miras hakkında bilinmesi gereken o önemli detaya dikkat…

Miras hisseli tapusu olanlar aman dikkat! Eviniz, arsanız, tarlanız buhar olabilir! Tapuyu müstakile çevirmek için...

Miras yoluyla paylaşılan gayrimenkuller, hisseli tapu olarak kaydediliyor. Hisseli tapuların, sorunsuz ve tek bir sahibe ait müstakil tapulara dönüşümü, büyük bir önem taşırken bazı koşulları gerektiriyor.

Çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır?

Miras meselelerinde, çocuk sahibi olmayan bireylerin mirasının kime kalacağı merak edilen konulardan biridir. Bu konu hakkında belirli düzenlemeler yapılmış olup hukuki olarak miras paylaşımı yapılır. Peki çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır, direkt eşine mi geçer? 

Miras Yoluyla Edilen Gayrimenkulün Satışında Vergi Var mı Haberi

Miras Yoluyla Edilen Gayrimenkulün Satışında Vergi Var mı

Miras kalan gayrimenkul satışında vergi ödenir mi?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


Buna göre edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde gayrimenkulün elden çıkarılması halinde de değer artış kazancı vergisi ödeniyor.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen Gelir Vergisi için öncelikle Mart ayında beyanname veriliyor. Vergi, yine Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor. Peki, miras kalan gayrimenkul satışında vergi ödenir mi?


Miras kalan gayrimenkul satışında vergi ödenir mi?

Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.


Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan...