27 / 05 / 2024

Memur olma yolu açıldı! Kritik bir detay ortaya çıktı

Memur olma yolu açıldı! Kritik bir detay ortaya çıktı

Sözleşmeli personele kadro müjdesi geldi ve şimdi gözler yapılacak yasal düzenlemeye döndü. Yasayla yıllarca yan yana çalışanların özlük hakları dengelenecek. Düzenlemeyle belediyelerde çalışanlara da memurluk kadrosu verilebilecek. İşte tüm detaylar...



Sözleşmeli personelden 3 yılını doldurmayanlar memur kadrosuna geçemeyecek mi? 3 yılı doldurmayanlar memur olma hakkını kayıp mı ediyor? 
Sözleşmeli personelin kadroya geçmesi esaslı bir statüye bağlanıyor. Sözleşmeli olarak çalışanlardan üç hizmet yılını dolduranlar otomatik olarak memur adayı yapılacak ve bir yıl da memur adayı olarak çalışmasından sonra memur kadrosuna geçirilecekler. Böylece sözleşmeli personel, her yıl kadroya geçme peşinden koşmayacak. Çünkü sözleşmeli personelin kadroya geçmesi bir usul ve esasa bağlanıyor. Sonuç olarak kadro yasasının yürürlüğe girdiği tarihte, üç yıllık hizmet süresini doldurmayan personelin hakkı kaybolmuyor. Sözleşmeli olarak çalışmasını üç yıla tamamladığında, memur adayı olacak. Bir yıl da memur adayı olarak çalıştıktan sonra memur kadrosuna geçecekler. Yani kanun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla hizmeti süresi üç yıl olmayanlar herhangi bir hak kaybına uğramayacak.

Cumhurbaşkanı tarih verdi mi? Sözleşmeliyi kadroya geçirecek kanun ne zaman çıkacak? 
Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından; hazırlıkları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen, ‘kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi’ konusunda yapılan çalışmanın son aşamaya geldiği ve muhtemelen aralık ayında Meclis’e sunulacağı anlaşılıyor. Çünkü Cumhurbaşkanı bu konudaki hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclis’e sunularak hayata geçmesini sağlayacaklarını belirtti. Aralık ayında yasa tasarısının Meclis’e sunulması halinde, yıl sonuna kadar veya en geç ocak ayının ilk haftasında yasalaştırılarak yürürlüğe konur.

Sözleşmelilerde kadroya geçme sevinci ve heyecanı başladı. Sözleşmeli personelin kadroya geçmesini sağlayan kanun çıktı mı? 
Sözleşmeleri kadroya geçirecek kanun henüz çıkmadı. Sözleşmelilerin sevinmesi ve heyecanlanması, Cumhurbaşkanı’nın Kabine Toplantısı’ndan sonra yaptığı, sözleşmelilerin kadroya geçmeleri yönündeki açıklamadan kaynaklanıyor.

Sözleşmelilerin memur kadrosuna geçirilmesinden sonra sözleşmeli personel çalıştırılmasına son mu verilecek? Yani artık sözleşmeli personel çalıştırılmayacak mı? 
Sözleşmelilerin bir yasa çıkartılarak memur kadrosuna geçirilmesinden sonra, sözleşmeli çalıştırılmasına son verilmeyecek. Tam tersi sözleşmeli çalıştırma ve sözleşmelilerin memur kadrosuna geçirilmesi, bir usul ve esasa bağlanarak kurumlaştırılıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön