27 / 05 / 2024

Memur olma yolu açıldı! Kritik bir detay ortaya çıktı

Memur olma yolu açıldı! Kritik bir detay ortaya çıktı

Sözleşmeli personele kadro müjdesi geldi ve şimdi gözler yapılacak yasal düzenlemeye döndü. Yasayla yıllarca yan yana çalışanların özlük hakları dengelenecek. Düzenlemeyle belediyelerde çalışanlara da memurluk kadrosu verilebilecek. İşte tüm detaylar...



Sözleşmeli personelden memurluğa geçme kapsamında olanların, yasa çıktığında kadroya geçmesi zorunlu mu? Yoksa ihtiyari mi? Yani herkesin kadroya geçmesi mecburi mi? 
Sözleşmeli personelden üç yılını dolduranlara memur adayı olma hakkı veriliyor. Ancak burada sözleşmelinin kadroya geçme mecburiyeti yok. İsteyen geçer, istemeyen geçmez. Nitekim Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki “Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları, görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek, sonra kadroları kendiliğinden ilga olacaktır” şeklindeki açıklamasından, kadroya geçmeyenlerin görev süreleri sonuna kadar çalışacakları, sözleşmelerinin bitim tarihi itibarıyla kadrolarının kaldırılacağı anlaşılıyor.

Kamuda çalışan sözleşmeli personelden hangileri kapsam dışında kalıyor, yani kadroya geçirilmiyor? 
Cumhurbaşkanı; sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli KİT personeli, sözleşmeli Meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticilerinin kadro kapsamı dışında kaldığını açıklamış bulunuyor. Öte yandan daha önce kadro dışı kalan bazı bölümler de kadroya dahil edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 30 Kasım’da bu konuda şu açıklamayı yapıştı:

Kadroya geçen memurun kurumlar arası nakil hakkı olacak mı? 
Cumhurbaşkanı, kadroya geçen personelin, kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından, 3 yıl sözleşmeli olarak çalıştıktan sonra memur adayı yapılan sözleşmeli personelin, bir yıl da memur adayı olarak çalışıp kadroya geçtikten sonra kurumlar arası nakil hakkına kavuşacağı anlaşılıyor.

Kamuda çalışan tüm sözleşmeli personel kapsamda mı yani sözleşmelilerin hepsi kadroya geçiriliyor mu? 
Kamudaki tüm sözleşmeli personel kadroya geçirilmiyor. Kamuda 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini kapsamda. 96 bin kişi kapsam dışında kalıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön